Sint-Janskathedraal 's-Hertogenbosch

Vloerverwarmingverstopt.nl

 

 

Sint-Janskathedraal 's-Hertogenbosch

 

Van eeuwenoude kathedraal tot nieuwbouwhuis

Maximaal rendement voor oude en nieuwe systemen

Echte probleemgevallen en serieuze verstoppingen, dat is de specialisatie van Rekon Gasservice. Wanneer eigenaar Wilfred de Regt wordt benaderd vanwege een vloerverwarmingsprobleem in de eeuwenoude Sint-Janskathedraal, de belangrijkste blikvanger van de Brabantse hoofdstad ’s-Hertogenbosch, draait hij daar zijn hand niet voor om. Daarnaast ontwikkelde Rekon Gasservice samen met Fernox aan het WTH concept EasyNext, waarmee verouderde systemen een flinke upgrade kunnen krijgen. De Regt is ervan overtuigd dat een hoog rendement voor elk systeem is weggelegd.

Een warme Sint-Janskathedraal

“Wij komen vaak pas in beeld als de installateur al langs geweest is. Als de boel echt verstopt is. Het probleem in de Sint-Janskathedraal was dat twee kappellen niet verwarmd werden. Ze wisten niet wat er aan de hand was met de vloerverwarming en of het oude systeem nog wel gebruikt kon worden. Na ons onderzoek bleek dat wel zo te zijn. Door de vloerverwarming van de twee kapellen grondig te reinigen en te koppelen aan een gedeelte dat nog wel in gebruik was, hebben we voor een energiezuinige oplossing gezorgd. En goed gekeken of de flow en de warmteverdeling goed kloppen. Om het rendement te behouden, hebben we een Fernox TF1 Filter geplaatst en F1 Filter Fluid+ Protector gebruikt.”

Upgrade een bestaand systeem

De storing in een eeuwenoude kerk staat niet op zichzelf. De Regt komt in de praktijk talloze verouderde systemen tegen die nauwelijks meer functioneren. Rekon Gasservice gaat een partnerschap aan met WTH en met de hulp van Fernox wordt het het EasyNext concept ontwikkeld. De Regt: “EasyNext is een manier om oude installaties te upgraden, zodat de gebruikers kunnen profiteren van een hoger rendement en meer comfort. Een van de pijlers van het systeem is het plaatsen van een energiezuinige pomp, die voldoet aan de huidige standaarden. Daarnaast reinigen we het systeem uitvoerig en plaatsen we een Fernox TF1 Filter, die standaard geleverd wordt in combinatie met F1 Filter Fluid.” Met EasyNext is een systeem weer helemaal rendabel zonder dat er hak- en breekwerk nodig is.

Schrikbarend veel vuil

Zelfs voor iemand die dagelijks te maken heeft met hardnekkig verstopte vloerverwarmingen levert systeemwaterzuivering verrassende resultaten op. “Na het doorspoelen van een systeem plaatsen we het magneetfilter in de aanvoer naar de vloerverwarming en voegen we F1 vloeistof toe aan het systeemwater. Hoe veel vuil je aantreft in het filter is schrikbarend. Zelfs als het systeem nog maar korte tijd gedraaid heeft. Alles wat van staal is in het systeem gaat namelijk roesten. En al die deeltjes gaan naar het laagste punt: de vloerverwarming. Om roest tegen te gaan moet je dus meer doen dan alleen maar vers water toevoegen.”

Juist voor nieuwbouw projecten is dit belangrijk

Ook voor nieuwe installaties en cv ketels hecht De Regt veel belang aan het belang van systeemwaterbehandeling. “Vanaf de eerste dag dat een systeem in gebruik is, gaat het vervuilen. Maar als je vanaf jaar nul een F1 filtervloeistof met protector gaat gebruiken, kun je 100 procent rendement behouden.”

“Je ketel heeft minder onderhoud nodig en je hebt veel minder kans op storingen. Zowel bij de plaatsing van een nieuw systeem als bij onze servicecontracten adviseren wij daarom om een filter en filtervloeistof met protector van Fernox te gebruiken. Of het nu gaat om radiatoren, vloerverwarming of een flat met een installatie van meer dan vijftig kuub.”